Etiketter

søndag 1. august 2010

Frøken Ubestemmelig


Her er min kandidat til Frøken Rose 2010, en konkurranse arrangert av Moseplassen. Rosen heter Peace, og sies og være en av de mest populære roser i det 20 århundre. Den er en av de fineste rosene i hagen vår akkurat nå. Jeg har valgt å kalle den Frøken Ubestemmelig fordi den ikke kan bestemme seg for hvilken farge den skal ha. I knopp er den ganske mørk gul med nesten røde kanter, så utvikler den seg til nesten hvit med dus rosa kant like før den visner. Deilig duft har den også.  Den har dessuten en fin historie om hvordan den ble til :

15.juni 1935 begynte franskmannen Francis Meilland krysspollinere to roser. Høsten 1936 var rosen ett faktum, og sjelden hadde man sett en så vakker rosehybrid. I starten hadde rosen ikke noe navn, men ble kalt #3-35-40. I 1942 ble rosen introdusert i flere land, men med ulike navn. I Frankrike het den Mme. A Meilland, i Tyskland Gloria Dei og i Italia Gioia (Frøken Ubestemmelig også når det gjaldt navnet). Rett før tyskerne innvaderte Frankrike ble rosen med ett av de siste flyene til USA. I april 1945 ble rosen introdusert i USA med navnet Peace. Tilfeldigvis var dette den samme dagen som Berlin falt og krigen erklært over. To hvite fredsduer ble samtidig sluppet opp mot himmelen til ære for den nye rosen som skulle symbolisere fred. Sam McGredy, kjent for sine rosehybrider sa engang: "For the record, Peace is the greatest rose of my time. It's as nearly perfect as a rose can be." 

Her ett bilde av hvordan fargen forandrer seg fra knopp til fullt utsprunget til sliten rose...

Tuddelu!

8 kommentarer:

 1. så artig å få lære mer om Peace! Dette var en av de rosene jeg solgte mye i gartneriekstrajobben min når jeg var tennåring, og jeg hadde liksom aldri helt sansen for den (eller roser generelt). Nå er jo saken en annen, og rosen definitivt vakker :)

  Kjempehyggelig at du er med på konkurranse.

  SvarSlett
 2. Artig med konkurranse vettu!

  SvarSlett
 3. Vakker rose,lykke til i konkuransen!Kommer nok til å sende inn et bidrag jeg også,men har ikke funnet noen kandidat enda.
  Ha ei fin uke som kommer!!

  SvarSlett
 4. Takk for din hilsen i min blogg!
  Det ser ut for at dere har en kjempefin hage.
  Og, så nydelige bilder av rosene deres!
  Ser ut som at vi har samme hageportal som dere. :o)

  Sommerhilsen fra Bente

  SvarSlett
 5. Frøken Ubestemmelig er bestemt ei vakker rose !!

  SvarSlett
 6. Nydelig, kort og godt!

  Lykke til i missekåringen!

  SvarSlett
 7. Nice blog and article, thanks for sharing. However want to statement on few common issues, The website taste is great, the articles is in point of fact excellent. Pelangsing Cepat Alami

  SvarSlett